De naam Lignum

Waarom de naam Lignum:

Het Latijnse woord voor ‘hout’ is Lignum. Daarnaast heeft het woord in meer poëtische zin de betekenis ‘boom’.

Er zijn verschillende gezegden die de boom als symbool voor de mens bevatten:

    • De appel valt niet ver van de boom
    • Hoge bomen vangen veel wind
    • Een oude boom moet je niet verplanten

Daarnaast hebben we allemaal onze stamboom; het overzicht van familie en afkomst. Wie wij als persoon zijn geworden, heeft te maken met in welke situatie wij geboren zijn, hoe we zijn opgegroeid (‘geworteld zijn’) en hoeveel ‘wind’ we in ons leven hebben gevangen.

In de psychologie bestaat een klassieke en meer zo vaak gebruikte test: De vraag om een boom te tekenen zoals zij/hij zich die boom voorstelt. Het idee is dat diegene min of meer zichzelf hierin uitbeelden is het idee. De verhoudingen van lengte en breedte, de vorm van de boom, de hoeveelheid wortels in de grond, de plaats van de boom op het papier – alles ‘tekent’ volgens deze test de cliënt en de situatie waarin deze zich bevindt.

Voor mij persoonlijk geldt dat ik de naam Lignum heb gekozen, omdat mijn roepnaam Els een van de boomsoorten is. Daarnaast bespeel ik fagot (een houten blaasinstrument waarvan de naam in het Italiaans ’takkenbundel’ betekent), is mijn partner al vele jaren werkzaam in de houtverwerkende industrie en woon ik met veel plezier in een bosrijke omgeving. Al deze elementen maken dat ik verbinding voel bij de naam Praktijk Lignum.

De foto van de boom op deze website is gemaakt op vakantie in Ierland, vlak voordat ik wist dat ik de praktijk zou gaan oprichten.