De naam Lignum

Waarom de naam Lignum:

Het Latijnse woord voor ‘hout’ is Lignum. Daarnaast heeft het woord de meer poëtische betekenis ‘boom’.

Er zijn veel gezegden die de boom als symbool voor de mens bevatten: ‘De appel valt niet ver van de boom’, ‘hoge bomen vangen veel wind’ of ‘een oude boom moet je niet verplanten’.

Daarnaast bevat onze stamboom het overzicht van onze ‘roots’; onze familie en onze afkomst. Wie wij als persoon zijn, heeft alles te maken met in welke situatie wij geboren zijn, hoe we zijn opgegroeid en hoeveel ‘wind’ we in ons leven hebben gevangen.

In de psychologie bestaat een klassieke test: De vraag aan de cliënt om een boom te tekenen zoals zij/hij zich die boom voorstelt. Wie dat doet zal min of meer zichzelf hierin uitbeelden is het idee. De verhoudingen van lengte en breedte, de vorm van de boom (bijvoorbeeld kaal of met vruchten), de plaats van de boom op het papier – alles ‘tekent’ de cliënt en de situatie waarin deze zich bevindt.

Ik heb de naam Lignum gekozen, omdat ten eerste mijn naam Els een boomsoort is. Daarnaast bespeel ik een houtblaasinstrument, werkt mijn partner in de houtverwerkende industrie en woon ik met veel plezier in een bosrijke omgeving.

Al deze elementen maken dat ik veel verbinding voel bij de naam Praktijk Lignum. De foto van de boom op deze website is gemaakt in Ierland, de zomervakantie voordat ik wist dat ik de praktijk zou oprichten.